Smartfit Servicii Tipar

De ce TIPAR?
Avantajul major al TIPARULUI este costul mic si capacitatea mare de informare. In plus, TIPARUL este una din cele mai efective metode de influenta asupra potentialilor clienti. Este destinata informarii viitorilor clienti despre produsele si serviciile companiei dumneavoastra.
In momentul de fata TIPARUL este prezent pe piata incepind de la cele mai simple si ieftine prospecte si terminind cu cataloage colorate si scumpe (brosuri si cataloage, reviste, buclete, carti de vizita, prospecte, pliante, magneti, afise, postere, stickere, bilete, cupoane, flyere, etichete din carton si plastic, sigilii, etichete pentru haine, ceasuri marcate, autocolante si altele).
In functie de proiectele dumneavoastra, acestea pot prinde contur cu ajutorul tiparului digital (tiraje mici, mijlocii), al celui offset (tiraje mijlocii, mari) sau prin plotare (formate mari).

Tipar digital
Tiparul digital este recomandat în cazul tirajelor mici si mijlocii. Realizandu-se direct din computer, se pot face corecturi si ajustari in ultimul moment, fara costuri suplimentare, chiar inainte de a da bunul de tipar. Se elimina astfel costurile mari cu filmele si placile tipografice, costurile de manopera a prepress-ului, care ajung uneori sa dubleze pretul unui produs. Insa, cel mai important avantaj este ca scapi de stresul "cantitatii", deoarece se poate tipari chiar si într-un exemplar. De asemenea, este singura solutie viabila in cazul datelor variabile.

Avantajele tiparului digital
a. Timp scurt de realizare – se elimina timpii necesari pregătirii pentru fiecare placă sau transferul de imagini pe film, rezultand astfel un proces mai rapid şi mai simplu de tipărire
b. Un număr mai exact de exemplare şi mai puţine deşeuri – imprimarea se face direct, eliminandu-se faza de echilibrare culori
c. Cost redus pentru un volum mic de printuri - nu se oplateste realizarea plăcilor.
d. Flexibilitate în schimbarea datelor tipărite - puteţi schimba elementele variabile cum ar fi textul, grafica şi imaginile de la un exemplar la altul.

Viitorul tiparului digital
Odată cu progresul tehnologic, se aşteaptă ca tiparul digital să devină mult mai rapid şi mai fiabil în ceea ce priveşte consistenţa tiparului la un cost mult mai mic. La aceasta lucrează în prezent producătorii de imprimate digitale - să realizeze o imprimantă suficient de rapidă pentru a rivaliza cu tiparul offset fiind capabilă să tipărească cantităţi mari utilizând o gamă largă de substraturi.

Tipar Offset
Tiparul offset este procesul de tipărire folosind plăci pentru a transfera imaginile pe suprafaţa de hârtie. Este o metodă veche de tipar, fiind inventat datoprita necesitatii de a avea o producţie low-cost pentru cantităţile comerciale de printuri si care s-a dezvoltat continuu în timp. În zilele noastre se foloseşte tehnica modernă denumită computer-to-plate atunci când sunt produse plăcile de tipar.
Este denumit offset datorită procesului prin care cerneala este transferată pentru a se tipări imaginea. Cerneala nu este direct presată pe hârtie ci este folosit cilindrul port-formă pentru a transfera imaginea. De pe o placă de metal, cerneala este distribuită la cilindrul port-cauciuc înainte de a fi transferată direct pe hârtie prin intermediul cilindrului de presiune.
Tiparul offset utilizează sistemul CMYK, prelucrarea celor patru culori de bază necesare procesării imaginii în tipar făcându-se pe baza principiului rasterizării (halftoning). Astfel, suprafaţa hârtiei este acoperită parţial de cercuri în cele patru culori de bază, acestea fiind suficient de mici şi dese încât ochiul va media efectele suprafeţei albe şi a celei acoperite de cercuri, creând o imagine unitară. Este bine de ştiut că din punct de vedere al cromaticii, imaginile sunt direct influenţate de caracteristicile tipului de suport (grad de alb, suprafaţă lucioasă, mată sau metalizată, etc). Cu cât un suport este mai absorbant, cu atât scade contrastul şi luminozitatea imaginii tipărite.
Tiparul este influenţat şi de culoarea hârtiei sau cartonului folosit. În afara cernelurilor clasice (CMYK şi Pantone), există culori cu proprietăţi deosebite (perlate, razuibile, pentru medii neabsorbante sau termosensibile care reacţionează la frecarea cu un corp metalic), cu ajutorul cărora se pot realiza tipărituri speciale.

Avantajele tiparul offset
a. Printare in cantităţii comerciale - plăcile sunt uşor de produs şi sunt refolosibile, iar costul lor la tiraje insemnate este nesemnificativ
b. Aceeiaşi calitate pe toate printurile - se obţine un produs de-o calitate ridicată, cu imagini clare şi curate, deoarece aceeaşi cantitate de cerneală este transferată la toate exemplarele.

Plotare
Plotarea sau imprimarea pe format mare este un nou trend în mediul publicitar din ziua de astăzi. Produse cum ar fi posterele, bannerele și panourile publicitare sunt prezente peste tot atrăgând atenţia clienţilor. Din moment ce devine un mediu de imprimare popular, este important să ştim ce tip de format e, specificaţile acestuia, la ce e folosit, precum şi avantajele sale. Procesul de tipar pentru imprimările pe format mare este acelaşi ca şi tiparul digital, cu excepţia, că se folosesc imprimante mai mari/late. Imprimanta este alimentată cu hârtie, unde cerneala este aplicată direct pe material. Faza de tipar este mai rapidă, rezultând un produs final cu culori de înaltă calitate.

Produse și utilizări
a. Semi lucioasă/lucioasă - suporturi de hârtie utilizate în cazul posterelor folosite în mediul interior, cum ar fi postere pentru filme, afişe în cadrul târgurilor, fotografii si afişe în cadrul magazinelor/ supermarketurilor/ hipermarketurilor.
b. Postere montate pe diferite tipuri de rame - rezomandate pentru afișarea fotografiilor sau ca decorațiuni interioare pentru birou sau acasa
c. Banere de vinil - utilizare în mediul interior sau exterior (se recomanda cerneala UV care opune rezistență la decolorare)
d. Canvas – reproducerile de artă sau fotografiile personale arată foarte bine imprimate pe pânză de calitate
e. Grafica/autocolant de perete – dupa imprimare, deoarece materialul are un adeziv pe spate, se poate aplica pe pereți